Τη μείωση του χρέους όχι μόνο αναλογικά με το ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτο ποσό θέτει ως στόχο η Ελλάδα κάτι που θα δρομολογήσει και νέες πρόωρες αποπληρωμές χρέους.
Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στο νέο οικοδομικό κανονισμό. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διατάξεις για τα μπόνους ύψους και τετραγωνικών που έχουν προκαλέσει την αντίδραση δημάρχων αλλά και δύο αρνητικές αποφάσεις του συμβουλίου της Επικρατείας.
Τα στοιχεία για τις συναλλαγές που έκαναν οι αυτοαπασχολούμενοι το 2023 και έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα mydata, θα αποτυπωθούν αυτόματα και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ενισχύεται δηλαδή η προσπάθεια να εμφανίζονται όσο το δυνατόν περισσότερα προσυμπληρωμένα στοιχεία στις δηλώσεις της εφορίας.
Άμυνα, τεχνολογία, καινοτομία ακόμη και κινηματογραφικές παραγωγές διεθνούς εμβέλειας είναι οι τομείς που βρήκε γόνιμο έδαφος για συνεργασία η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, των αρμόδιων κρατικών φορέων και επιχειρήσεων μίλησαν στην απεσταλμένη της ΕΡΤ Γεωργία Σκιτζή στην Ινδία.
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το ύψος του παγκόσμιου δημόσιου χρέους σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Την εκτίναξη του δημόσιου χρέους το 2020 λόγω των μαζικών μέτρων στήριξης διαδέχθηκε μία σταδιακή μείωση την επόμενη διετία, η οποία ωστόσο ανακόπηκε το 2023 και είναι αβέβαιο αν θα συνεχιστεί το 2024 που γίνονται εκλογές σε δεκάδες χώρες που έχουν συνολικά πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από την εμπειρία του παρελθόντος, άλλωστε, προκύπτει ότι το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο κατά 0,4% στα προεκλογικά έτη, όπως αναφέρει το Ταμείο.
Ειδικότερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ εφέτος ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι περιορισμένη.
Η συνέπεια της αργής προσαρμογής είναι να συνεχιστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα πλησιάσει το 100% του ΑΕΠ το 2029 από 93% το 2023, όταν ήταν ήδη υψηλότερο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προ της πανδημίας επίπεδο.
Το Ταμείο τέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος σε ΗΠΑ και Κίνα σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και την ευρωπαϊκή οικονομία.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ