Κοντά στα 124 ευρώ κινείται η τιμή της μεγαβατώρας τον Αύγουστο, λίγο χαμηλότερα από την έξαρση του Ιουλίου στα 135/MWh, αλλά σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τις τιμές του Μαΐου και του Ιουνίου στα 89-99 ευρώ/MWh.
Όπως εξήγεισαι ο αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φουρλάρης μιλώντας στο Ertnews, «την άνοιξη όπως ξέρετε οι τιμές του ρεύματος ήταν αρκετά χαμηλές λόγω του ότι είχαμε πολλές ΑΠΕ που κάλυπταν το μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης».
Ωστόσο, όπως είπε, «περιμέναμε αύξηση των τιμών της χονδρεμπορικής. Γιατί; Γιατί αυξάνεται η ζήτηση και κατά συνέπεια εντάσσονται στο σύστημα μονάδες με ακριβότερο καύσιμο και άρα αυτές θα αυξήσουν την Οριακή Τιμή Συστήματος».
Πώς λειτουργεί το ελληνικό σύστημα
Όπως εξήγεισαι το ελληνικό σύστημα λειτουργεί με το περίφημο target model, το μοντέλο στόχο. Έχει σύζευξη με την Ιταλία, η οποία η σύζευξη της είναι περιορισμένη γιατί έχει μόνο 500 μεγαβάτ διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί το καλώδιο είναι συνεχούς ρεύματος και από κει και πέρα με τη Βόρεια Ευρώπη έχει μέσω της Βουλγαρίας Ρουμανίας.
Οι άλλες χώρες, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, δεν εντάσσονται σε αυτό το μοντέλο του target model.
Τις πρωινές ώρες αιχμής της ζήτησης οι τιμές είναι χαμηλές επειδή έχουμε πολλά ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά, κάτι που κατεβάζει τις τιμές.
Αλλά από τις 19:00 έως τις 23:00 όπου πλέον δεν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τιμές «τσιμπάνε».
«Αυτό δεν αναιρεί ότι κάποιες βραδινές ώρες ώρες, όπως παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, δεν θα έχουμε υψηλές τιμές στο ρεύμα» σχολίασε χαρακτηριστικά
Τα νέα δεδομένα
Μέσα στο φθινόπωρο θα βγουν στην αγορά τα δυναμικά ή αλλιώς «πορτοκαλί» τιμολόγια.
Με αυτά ο καταναλωτής θα μπορεί να φτιάχνει τη ζήτηση του, επειδή θα ξέρει τι τιμές έχει κατά τη διάρκεια του 24ώρου, έτσι ώστε να τις βάζει σε ώρες που έχει πολύ χαμηλή τιμή η χονδρεμπορική και άρα μπορεί να μετατοπίσει τη ζήτηση του από κάποιες ώρες σε ώρες φθηνού τιμολόγησης.
Η ΡΑΑΕΥ θα παρουσιάσει το σχετικό πλαίσιο, το οποίο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση από τον Σεπτέμβριο.